Till alla chefer – Glöm inte helhetsperspektivet!

Oavsett det handlar om Coronavirus, naturkatastrofer eller andra perioder av osäkerhet måste ledningen jobba mer aktivt än annars med analys och dialog för att ta informerade beslut.

Ny information kan innebära att man snabbt måste ompröva beslut. Att låsa fast sig i ett beslut kan bli förödande. Frekvent kommunikation med anställda och omvärlden blir därför jätteviktigt. Tillgång till information är viktigt men även att man förhåller sig till den på ett objektivt sätt.

I en situation som den vi befinner oss i nu, där medias fokusering på Corona skrämmer vissa och får andra att tycka att det bara är dumheter, är det lätt att man övertolkar sin omgivning och det som händer.

Nobelprisvinnaren Richard Thaler fick sitt pris bland annat genom att ha bevisat att vi människor är mer irrationella än vi tror. Vi tenderar att lägga till saker vi hoppas och tror på i våra analyser.

Ledningsgruppens dialog med andra blir därför väldigt viktig i en krissituation för att få en så objektiv bild som möjligt av situationen. Det är viktigt att bredda dialogen till folk utanför den egna sfären, som kan addera kunskap och som sätter perspektiv i kontext.

Följ, gilla och sprid gärna!
RSS
Följ mig via mejl
LinkedIn
Facebook
Google+

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *